2014. július 21.

A kikapcsolódós olvasásunk biztonsága, avagy bevállalod vagy sem?

Forrás


Az olvasás szerelem, de kinek melyik könyv, melyik műfaj az elsődleges, ki mennyire kirándulgat másfelé, és kinek hiszünk, hogy az a kirándulás nekünk jó, kellemes, felemelő, megnyugtató, üdítő lesz? 


Amikor ezt a témát megláttam, egyből beugrott egyetlen könyvcím, a szemem a könyvespolcra tévedt, és azt mondtam, aha, ez jó lesz kiindulásképpen. ........Mi is az?- Nemsokára! :) (Majd a IV. pontban.)Aztán nem is foglalkoztam a témával, csak az járt a fejemben, hogy Jaj!-el ne felejtsem megírni ezt a posztot, mert nemsokára elutazunk, nem lesz rá időm; de azt is hozzá kell tennem: ahogy teltek a napok, mindig be-beugrott további egy-egy olyan könyv és történet, amit korábban el sem tudtam képzelni, hogy valaha a kezembe fogom venni.De mielőtt tényleg kiugratom a bokorból a példáimat, előtte még megosztom veletek, hogy milyennek tartom magamat olvasás terén.


Most éppen nem is olvasok. :D
A focivébé, a nyári szabadságos jövés-menés, a gyerekek sertepertélése a lakásban, a 24 -sorozat iránti függőségem, mind-mind olyan tényezők, amik zavarják az én nyugodt, senki-sem-zavarhat-meg olvasásomat. A minap is hat könyv tekintetében kértem tanácsot, s végül akkor egyiket sem kezdtem el, pedig volt benne gyerek/ifjúsági; szépirodalom; szórakoztató; német nyelvű szórakoztató. Most rá is jöttem, hogy nem is ismerem a műfaji besorolások elnevezését. o_O. Így nehéz lesz.


Szóval nem volt jó semmi. 1. Általában a kedvencnek mondott- kikiáltott szerzők legtöbb könyvét elolvasom, de nem feltétlen a megjelenésükkor, nem feltétlen sorrendben. 

2. Amennyiben megjelent már az összes rész, úgy a sorozatokat soha nem olvasom el azonnal egymás után. Kivétel a Harry Potter első olvasása. Lehet, hogy a többi nem volt annyira jó, vagy éppen várni kellett a megjelenésre. De most is van itt olyan második kötet, ami nem hoz lázba, pedig az első nagyon tetszett. Érthetetlen.
3. Ajánlásokról már csak a blogokon, virtuális beszélgetéseken keresztül hallok. Amikor még én is repkedő molylepke voltam, akit szeretnek vagy nem, természetesen megvolt nekem is az a tulajdonságom, hogy azonnal akartam bizonyos könyveket. Amolyan falkaszellemben. Aztán hallottam olyan megjelenésekről is, amiket soha nem akartam. Ebből a viselkedésből tök jól kirepültem, sőt sima lepkévé, pillangóvá változtam közben, és képes lettem repkedni különböző virágokra-növényekre is, aztán ha nem ízlett valami simán odébb szálltam.
4. Molylepkeségem, és addikt netfüggőségem előtt még magam válogattam. Gyermekkoromban és ifjú tanuló koromban, amikor még önálló keresettel nem rendelkeztem anyukám könyvespolca volt az elsődleges.Köszönöm Istennek, hogy ilyen hatalmas könyvespolc közelében nevelkedhettem. Ki tudja, hogy a mai könyves piac, reklámozott könyvek világában, manapság olvasnék-e Steinbeck-et, Remarque-ot, Dumas-t? Ezeket láttam a szemem előtt, no persze volt AC-krimi is, meg művészettörténet is, de a lényeg, hogy olvastam volna-e ezeket, ha nem ők sorakoznak előttem nap, mint nap? 
Az olvasásba beleszerettem, így végül később már többször a boltokban és a könyvtárban kutakodtam. Olyanokat olvastam, amiről előtte nem is hallottam, vagy beleszerettem egy fülszövegbe, valahogyan rátaláltam egy elbúvó polcon, megtalált a könyv. Szerettem ezt az ismeretlen világot, amikor még nem az volt az elsődleges, hogy mit találok róluk a neten. Ahogy visszagondolok ezekre a könyvekre, akkor még sok szórakoztató irodalmat olvastam, olyan írónőket, akiket azóta sem. Aztán megismertem barátokat az nlc-n, blogokat kezdtem olvasni, és belekezdtem a könyvek+én kapcsolat "megismerésébe", és ez elég tág terület lett időközben. De még bővíthető a halmazom.

És el is jutottam a témához, hogy akkori és utána szobánként megjelenő komfortzónám hogy kezdett szélesedni, hogy lett egy kisebb lakás. Sok kortárs szépirodalomba kóstoltam bele, és rájöttem szeretem. 
I. Szépirodalom:
Talán az első új utam lett a Kortárs szépségek utcája. Pl.Ulickaját soha nem olvastam volna, ha nem rajong érte egy jó barátnőm. (Köszi Eszter!) De mondhatnék még neveket, mert magyar szerzőket is kedvelek, pl. Háy János. Passzolom, hogy kezembe vettem volna-e, ha nem hallottam volna róla. Az üzletek szépirodalmi blokkjait csak ekkor kezdtem felfedezni. A mai napig is olvasok szépirodalmat, de ált.a könnyedebb oldalról megközelítve. A klasszikusokat is fel kellene fedeznem, van sok hiányosságom. na ez lesz igazán a komfortzónából való kilépés!


II. HP, Anne Shirley

Soha (!!!) nem akartam olvasni ezeket. Gyerekkönyv, hípe-olt könyv. Elsőt, azaz Harry Potter történetét a lányom miatt fogadásból kezdtem el. Csak az elsővel kellett volna végeznem, de akkor már elvarázsolódtam, így nem volt megállás. (Köszi Hanna!) A második már moly-hatás volt. Bár ezzel még nem végeztem.


III. Vámpíros

Hogy én ekkora baromságot olvassak????!!!! Soha!- mondtam én, de elég volt egy kedves, felnőtt, személyes (nem moly) ismerősömnek olvasnia a Twilight éppen a második részét, elég volt beszélnie róla, máris elkezdtem, és ott voltam a rajongók között. Igaz az első és a negyedik tetszett csak igazán, de én nem tartottam magam a célcsoportnak, és fújoltam egy nagyot. (Köszi B.Judit! :D)


IV. Kb. így voltam és a sci-finek (vagy nem annak) titulált Csodaidőkkel is. Azt is soha!- mígnem eljutottam kékoldal-barátaimmal egy író-olvasó találkozóra az egyik fővárosi könyvtárba. Csak úgy- Természetesen a lelkes rajongók nem érdekeltek, de a tény, hogy az ötvenes könyvtárosnéni lelkesen kérdezett, értékelt, felmagasztalta a könyv egyes részeit (gondolok itt a családszerkezetre), tudtam, hogy bele kell vágnom, imádom a családos történeteket! Az első részt imádtam, a többiben már más volt a lényeg, de azt is elolvastam. (De olvastam eddig egy Gaimant is- passz, hogy milyen műfaj.)

Vagy itt a disztópia, ami nem is tudom, hogy mit jelent, de C.McCarty Út-ja egy nagy kedvencem lett. Miért vettem a kezembe?- passz, de imádtam!

V. Pszichológiai témák is előfordulnak nálam, de mind magamtól. Egyszer Csernus ajánlották neke, szétesve, hogy mennyire klassz, s ott vagyok -talán- én is benne, vagy akár magamra is ismerhetek, de nekem nem volt annyira flow élmény... így maradok a magam felfedezéseinél.


VI. Természetesen olyanok is voltak, amit nagy nyomásra elkezdtem, de be sem fejeztem, mert nem tetszett, ilyenek a Galaxis útikalauz, vagy a Tündérkrónikák. AZ éhezők viadalával szemben is voltak fenntartásaim, aztán mégis a kezembe vettem. Olvasmányos, jól megszerkesztett könyv, de annyira elítéltem akkor a történetét, hogy képtelen voltam folytatni. Lehet, hogy egyszer...máskor.Végezetül: igen,  többször is kiléptem a komfortzónámból, nem is emlékszem mindegyikre. Ha visszagondolok ezekre, akkor azt kell mondanom, hogy manapság is többször kilépek, de igazán azt szeretem, ha valaki ismer annyira, hogy tudja, nekem az tetszeni fog. (Mint amikor Neela azt mondja, hogy nekem az nem fog tetszeni. :D ) Az kicsit biztosabb. Szívesen olvasok, és mindig jó új stílusokat, műfajokat kipróbálni, mindig jó új írók különleges stílusával találkozni, aztán tetszik vagy nem, később mindig kiderül. Nagy hibám lett, hogy mostanában nem szenvedek könyvekkel. Ha nagyon nem tetszik, becsukom, pedig lehet, hogy később beindulna. Van, hogy a könnyedség, a gyorsaság miatt befejezem, akkor pedig alacsonyra értékelem.


Jó kilépni a megszokottból, de azt érzem, hogy egyre kevesebbet teszem meg. Olvasom a blogokat, 1-2 kattintással megismerek történeteket, ismerem sok blogger érdeklődés területét, így lehet, hogy neki az 4-5 csillagos, de el nem tudom képzelni, hogy nekem tetszhetne: vagy mert túl romantikus, vagy mert túl vad, vagy mert túl fantasy... Itt a hiba, mert -gondolom- több tucat fantasztikus történettől esem el. Még szerencse, hogy soha nem fogynak el előttem az olvasatlan írások!


Így nem is tudom, hogy mit próbálnék ki, mik azok, amiket el kellene olvasnom még életem során. 

Ezt a bejegyzést majd' egy hete írtam, közben elutaztam, s folyamatosan jöttek elő az egyes könyvek, történetek, amelyek szintén egyfajta utazást, különleges barangolást jelentettek akkor. ......., de a Szélrózsa elfelejttette, elengedtette velem ezeket. Talán nem is voltak annyira fontosak.)

Ajánlásokat szeretnék kapni, hogy próbálkozhassak célirányosan.

Témázás másoknál, barátoknál, ismerősöknél, ők hogyan vélekednek erről (a sorrend véletlenszerű :D) :

FFG Book

Pupilla olvas

Miamona könyveldéje

Zenka szerint a könyvek

Könyvvizsgálók

Szilvi irkál

Keményfedél

When Anaria Went to The Bookshop...


16 megjegyzés:

 1. Hmm, érdekes, hogy tényleg, régen mennyire az otthoni polc határozta meg az olvasásunkat, a keresgélést, nyitást valami új felé. Hogy valahogy van ebben valami kollektív, hogy persze, nektek is a Steinbeck, a Szabó Magda meg A két lotti állt ott a polcon, meg a másikon a világirodalom klasszikusainak fakult kötetei és a Révai nagy lexikon :)...
  Biztos hogy ez már nem tér vissza, hiszen mindent a neten keresünk, és olyan tömegesen vannak új könyvek, hogy ihajj.
  A HP-nak nagyon örülök, örültem akkor is amikor fogadásból elkezdted :) Az meg újdonság volt, hogy a Galaxissal is próbálkoztál! :) én is elkezdtem, két kötetet olvastam, nagyon szerettem a furcsa humorát, de félbemaradt, pedig megvannak... mondjuk vannak, amiket nem kell erőltetni, ha nem fekszik a tündérkrónikák sem, hát nem fekszik - amúgy is azt mondtam volna kapásból hogy neked nem igazán fog bejönni, bár mindig reménykedem ilyen "határáttörésekben" :D

  VálaszTörlés
 2. jó olvasni, hogy ilyen bevállalós vagy. :)

  VálaszTörlés
 3. Én a bátyám könyvespolcának köszönhetek sokat. Ha ő nincs, most nem lenne Drakula sem :D De egyértelmű felelőssége van az otthon látottaknak, és szerintem nem szégyen, ha az ember a lánya miatt kezd el egy jó könyvet. ;)

  VálaszTörlés
 4. Pupilla: lehet, hogy a tervezett határ átlépéseim előtt meg kellene kérdeznem benneteket! :)
  Nima: nem is gondoltam volna, aztán jöttek a megtörtént olvasások, események, életszakaszok! S még nem hagytam abba- majd nálad kutakodok továbbra is, hátha.. :)
  Reea: Pontosan! De még nem tökéletes a példamutatásom. Ellenben, ha belegondolok, hogy a testvérem mindig olvasott, én pedig csak később kezdtem el, akkor nem is eshetek kétségbe! :)

  VálaszTörlés
 5. Én (és az egész gimis osztályom) a nagyi könyvespolcának a nem soft pornót köszönhetjük. Pupi, nálad is járt? :D
  Anne Shirley nekem nagyon érik...

  VálaszTörlés
 6. No, az én korosztályom dr.Veres Pál kék kötésben virító fontos irodalmát, a Beszélnünk kell róla címűt köszönheti a szülői polcoknak. :D Máig emlékszem 1-2 tündöklő kérdésre. :D

  VálaszTörlés
 7. Én azért remélem az én gyerekeim is megérik, hogy állnak a könyvespolcom előtt és az lesz az első nagy hatás az életükben :)

  Harry Potter <3 mindenkit duplán imádok aki szereti, olvasta, megérti ^^ háh és még egy delikvens aki nem Twilight utáló juhééé :) Azért igazán bevállalós anyuka vagy, bírom hogy mindig van ilyen fiatalos zizegése az írásaidnak ugyanakkor keretei, elvei is. És még nem tudom mit akartam mondani de majd ha eszembe jut mondom =)

  VálaszTörlés
 8. Én azt vettem észre, hogy a HP először a legtöbb emberben ellenkezést váltott ki, aztán meg jött az imádat. Bevallom én is csak nagyon nehezen álltam rá, hogy elolvasom, aztán jött egyik rész a másik után. És amúgy annyira jó, ha emberekhez kötheted az élményeidet. Úgy kicsit személyesebb az élmény.

  VálaszTörlés
 9. Én fülszöveg alapján vettem 13 évesen az első kettőt ^^

  VálaszTörlés
 10. Miamona! Jééééé, és tényleg, nálam is járt, sőt szerintem bevittem én is az Emmannuelle-t cserébe, de már nem emlékszem odaadtam-e valakinek is :D hát na, valamivel izgibb volt ugye, mint a Szex,szerelem, gyengédség rovat a Bravo újságban XD :)
  Ana, körbejárattunk Miamona nagyijának polcáról egy mamipornót :D de én már nem tudom mi volt a címe :D

  Miamona, te még nem olvastál Anne Shirleyt? Szerintem imádni fogod :) én nem imádtam, de te fogod :)

  VálaszTörlés
 11. :D ez kész. A pajkos nagyi :D

  Andi: hú, most elgondolkodtam, hogy mit ajánlanék neked. Nem egyszerű :D
  Carol Shields: Norah, gyere haza - ezt olvastad?
  M. Axxelson: Áprilisi boszorkány?
  B. Barry: Csipkeolvasó?

  VálaszTörlés
 12. Szeee: a középsőt nem olvastam. :)

  VálaszTörlés
 13. Nem volt az mami pornó! :D Nagyon nem... Stella Linden Szégyentelen. Salátákra szétesve kaptam vissza :D Csak azt tudnám, ha a nagyi olvasta, később miért lett rosszul a mónika show egy-egy megjegyzésén... De most már szerintem csak tesztelte a reakciómat. És csúfosan meg is buktam. Mondjuk mit várt azután, hogy hat évesen az elemi ösztönt mutogattam neki, hogy nééézd, ezt néztük apáéknál :D :D A másik ami megvolt neki: Pauline Réage O története - na az se volt semmi :D

  VálaszTörlés
 14. Pupi, nem, még nem, csak a filmsorozatot néztem végig minden évben :D Te miért nem imádtad? :)

  VálaszTörlés
 15. Jujj, Andi, az Áprilisi boszorkány meg kell hogy legyen a lányszobámban valahol, ha akarod majd kölcsönzöm! (még én se olvastam, de most eszembe jutott) :D

  Miamona, tényleg, az volt az! És vajon mit szólhatott a nagyi, hogy te ezt ennyire salátára olvastad?! Egyedül!? Hú, én hogy vigyáztam a titkon megtalált Emmanuelle-re, nehogy meggyűrjem vagy kihajtsam :D Csak fél szemmel olvastam XD
  Ejha, Elemi ösztönnel indítottál? :)
  Hm, valahogy idegesített Anne... aztán molyon az értékelések közt belefutottam egy bazinagy spoilerbe is... de szándékozom még próbálkozni vele, hiszen annyira szereti mindenki... majd ha lesz lánykám felolvasom neki na :D

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...